Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който пристигна днес на необявено предварително посещение в Украйна в израз на подкрепа за нападнатата от Русия страна, се срещна с министъра на външните работи Дмитро Кулеба.

"Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контранастъплението, но и в дългосрочен план, за да се уверим, че разполага със силни възпиращи средства", каза Блинкън, застанал до Кулеба. Държавният секретар на САЩ даде да се разбере, че страната му ще бъде редом до Украйна, докато тя възстановява и укрепва своята икономика и "изгражда силна демокрация".

Ръководителят на американската дипломация "стана първият мой чуждестранен колега, започнал деня си в Киев, отдавайки почит в Берковецкото гробище на нашите паднали герои", написа украинският външен министър. Той определи този жест като "знак на уважение към всички украински воини, дали живота си за нашата свобода и право на живот".

Предвидено е Блинкен да се срещне в Киев и с украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се държавният секретар на САЩ да обяви отпускането на нова помощ за Украйна в размер на над 1 милиард долара, заяви телевизия Си Ен Ен, която се позова на високопоставен представител на Държавния департамент.

Ракетен удар

Блинкен пристигна в Киев броени часове след поредния руски ракетен удар по украинската столица, отбелязва Ройтерс. Няма съобщения за пострадали хора и нанесени материални щети при атаката.

Блинкен е първият високопоставен американски представител, посещаващ Украйна от началото на нейната контраофанзива през юни. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е критикувала публично бавния според някои ход на настъплението, но медии цитираха неназовани нейни служители, че операцията върви прекалено бавно и е спъвана от лоша тактика.

Критиките предизвикаха гневна реакция в Киев и Кулеба дори призова миналата седмица недоволните "да си затварят устата".

Минни полета

От началото на контраофанзивата Украйна си върна над 10 села, но настъплението е забавяно от минни полета и окопи.

Днес Блинкен похвали постигнатия до момента от украинските въоръжени сили напредък.

Освен това държавният секретар на САЩ се срещна с датската министър-председателка Мете Фредериксен, която също е на посещение в Киев.

Той приветства ролята на Дания, която миналия месец обеща да предостави на Украйна така желаните от нея изтребители F-16.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук