20-годишният британец Джасуант Сингх Чейл, който си проправи път в кралската резиденция с арбалет, се изправи пред съда. Той беше обвинен в нарушаване на Закона за държавната измяна, отправяне на смъртни заплахи и притежание на оръжие, съобщава BBC News.

Фактът, че въоръженият мъж се опита да влезе на територията на замъка Уиндзор, където кралица Елизабет II празнува Коледа, беше съобщен на 25 декември 2021 г.

От него бе иззет зареден арбалет. Задържаният е изпратен в специализирано заведение, където е под наблюдението на психиатри.

По време на престъплението Чейл не е работил никъде, а преди това е бил служител в супермаркет. „Тук съм, за да убия кралицата“, призна той преди ареста си.

Чейл участва в процеса чрез видео връзка от психиатричната болница Broadmoor с висока степен на сигурност в Беркшир. Той беше обвинен в престъпление по раздел 2 от Британския закон за предателството от 1842 г. Той забранява "разреждането или насочването на огнестрелно оръжие, хвърлянето или използването на какъвто и да е опасен предмет или оръжие с намерение да нарани или да безпокои Нейно Величество".

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук