Гърция "бронира" граничните си сухопътни зони с България и Турция. Това съобщава електронното издание на гръцкия в. "Елефтерос типос".

След сцените, разиграли са на границата между Полша и Беларус, и заплахите на турските власти за нова бежанска вълна към Европа гръцкото правителство предприема засилване на охраната в област Еврос, предава БТА.

Гръцките въоръжени сили увеличават контрола по сухопътната граница между Гърция и Турция - граничните пунктове на Кастания и Кипос.
Подготвени са метално-бетонни блокове, които при нужда от блокиране на мигранти ще бъдат преместени със специализиран кран.

Действия са предприети и в района на гръцко-българската граница с цел да се предотврати навлизането на мигранти и бежанци. Добре обучени патрули обикалят денонощно района.

От известно време контролът по границата е засилен, но гръцките власти са в готовност, ако трафикантите се активизират и опитват да прехвърлят мигранти на гръцка територия. През пролетта трафиканти прехвърляха мигранти от Турция през България и оттам към Гърция, припомня "Елефтерос типос".

Тъй като България и Гърция са страни-членки на Европейския съюз (ЕС), по сухопътната граница между двете държави не може да бъде изградена ограда. Заради това гръцкото правителство реши да затегне колкото е възможно контрола по границата с България с помощта на въоръжените сили, допълва изданието.