Възобновено е движението на граждански кораби през Керченския проток съобщава генералният директор на компанията "Кримски пристанища" Алексей Волков.

Разрешението за движение на корабите е било дадено около 04:00 ч. сутринта местно време, като няколко кораби вече преминават през протока.

Движението през протока бе временно преустановено след инцидента от вчера, довел до ескалация на напрежението между Украйна и Русия.

Припомняме, че "според данни на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) трите кораба на украинските военноморски сили, нарушилите вчера сутринта руската държавна граница, а именно корабите "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", вечерта вчера са осъществили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалните води на Руската федерация". 

Кораби и катери на пограничните служби на ФСС и на Черноморския флот са поискали от украинските кораби незабавно да спрат, но те не са реагирали на исканията и според данните на ФСС са извършили "опасно маневриране". С цел спиране на украинските кораби, е било използвано оръжие и те са били задържани в руски териториални води. От руските власти е образувано наказателно производство за незаконно преминаване през държавната граница на Русия.

Трите украински военни кораби, задържани от Русия в Керченския проток, се намират в пристанището Керч, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец.

В близост до плавателните съдове могат да бъдат забелязани хора във военни униформи. По самите кораби няма видими щети, твърди очевидецът.

Появи се видео със заловените украински кораби в Керч. 

О

От друга страна Борис Бабин, постоянен представител на президента на Украйна в автономната република Крим, заяви, че трима ранени членове на екипажа на украински кораби, заловени от Руската федерация в Азовско море, са отведени в Москва, съобщава Униан.

"Според най-новите доклади на борда има поне 6 ранени, които са сериозно ранени поради прякото използване на сила от страна на агресора, след като изявленията на руските специални служби съдържаха тезата само за трима ранени и знаем, че са били изпратени в Москва", посочи още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!