Председателят на Европейския съвет (ЕС) Шарл Мишел призна в интервю пред германското издание Handelsblatt, публикувано в събота, че в Съюза има разногласия по въпроса за възможно допускане на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“ на пазара на блока и заяви, че ЕС иска да стане най-големият производител на ваксини в света.

„Натискът върху политиците е голям. Хората стават нетърпеливи, искат да се ваксинират“, констатира той.

„В тази връзка правителствата искат да направят всичко възможно. По въпроса за „Спутник“ има разногласия и различна степен на чувствителност сред страните-членки на ЕС“, добави Мишел.

„Вярвам, че решението може да се намери в увеличаването на производството на ваксини в ЕС и ускоряване на доставките. Досега са доставени 112 милиона дози и през следващите седмици ще пристигнат повече пратки“, подчерта той.

„Ако ускорим производството още повече през следващите седмици, тогава Европа ще се превърне във водещия, може би дори най-големият производител на ваксини в света“, каза ръководителят на Европейския съвет.

В четвъртък германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че Германия ще проведе двустранни преговори с руската страна относно евентуалното снабдяване със „Спутник“, в случай че ваксината бъде приета в ЕС, тъй като Европейската комисия от своя страна не иска да заключи предварителни споразумения с производителя на лекарството.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на процедурата за последователно изследване на руската ваксина. Според прогнозите на представителя на регулатора, регистрацията може да приключи до края на май.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!