Пандемията от коронавирус вероятно е достигнала и Северна Корея, принуждавайки лидера Ким Чен-ун да прекрати публичните си появи, а сънародниците му да започнат панически да изкупуват магазините, твърди южнокорейска шпионска агенция в сряда, цитирана от bg-voice.com.

Въпреки че Пхенян предприе интензивни карантинни мерки, властите поддържат тезата, че все още няма регистрирани случаи на коронавирус в страната. Много външни експерти са скептични и предупреждават, че епидемията може да бъде ужасна заради крехката здравна система на Северна Корея.

Южнокорейската Национална разузнавателна служба заяви по време на закрито заседание в Сеул, че пандемията е една от причините Ким Чен-Ун да прави много по-малко публични появи тази година.


Южнокорейското разузнаване разбули мистерията с изчезването на Ким

До сряда, севернокорейският лидер се е повявал публично 17 пъти тази година, в сравнение със средно 50 за същия период миналите години, откакто пое властта в края на 2011 г.

Южнокорейското разузнаване съобщава, че е било невъзможно спирането на навлизане на коронавируса в Северна Корея, заради засиления трафик по границата с Китай, преди тя да бъде затворена през януари, в опит да се спре разпространението на вируса.

Агенцията обаче отказа да потвърди да потвърди коментарите на Ким в съответствие с практиката си да не коментира информация, която предоставя на депутатите.

Ким Чен Ун се появи жив и здрав и откри фабрика за торове

Миналият петък, Ким Чен-ун прекрати своето 20-дневно отсъствие, като се появи на церемоня, отбелязваща завършването на фабрика за торове близо до Пхенян. Неговото изчезване от публичното пространство предизвика слухове за неговото здраве и опасения за бъдещето на страната.

Разузнавателната служба на Сеул повтори твърдението на южнокорейското правителство, че Ким е останал отговорен за държавните дела дори по време на отсъствието си. Посещението му във фабриката беше с цел да покаже решителността си да се справи с проблемите на обществения поминък и да вдъхнови на хората увереност.

Южнокорейското разузнаване показва, че пандемията е навредила на севернокорейската икономика,  главно заради затварянето на границата с Китай, техният най-голям търговски партньор и помощник. Китай представлява около 90% от външния търговски поток на Северна Корея.

Търговският обмен между Северна Корея и Китай през първото тримесечие на тази година е бил $230 милиона, което бележи 55% спад в сравнение със същия период миналата година. През март,  двустранният търговски обмен е отбелязал 91% спад, твърди разузнаването в Сеул.

СНИМКИ показват какво става в Северна Корея, докато няма ни вест, ни кост от Ким Чен Ун

Това е довело до рязък скок на цените на вносните храни като захар и сезонни продукти. Разузнаването твърди, че населението на столицата Пхенян, наскоро се втурнало в универсалните и други магазини, за да се запасява с продукти от първа необходимост, като са се образували дълги опашки.

Според южнокорейското разузнаване, цените в Северна Корея са “били стабилизирани до известна степен”, след като властите са притиснали хората.