След като вчера Facebook и партньорите на социалната мрежа обявиха амбициозния си план за създаване на нова виртуална валута, реакциите по света не закъсняха. Френският финансов министър Бруно Ле Майер заяви, че Libra не бива да се разглежда като алтернатива на традиционните валути и бе категоричен, че превръщането ѝ в самостоятелна парична единица не бива да се допуска.

Управителят на Bank of England Марк Карни коментира, че всичко, което днес се случва в света на високите технологии, може моментално да се превърне в риск за цялата финансова система. По думите му подобни инструменти трябва да отговарят на най-високите регулаторни стандарти.

И докато регулаторите открито изразяват притесненията си от начинанието на Facebook и останалите 27 компании, участващи в проекта Libra, потребителите гледат с надежда към възможностите, които предлага новата криптовалута.

Ето и няколко важни неща, които трябва да знаем за новата парична единица на Facebook:

1. Какво е Libra?

Libra, която се очаква да стартира официално през 2020 г., е дигитална валута, базирана на блокчейн технологията. Тя ще позволи на потребителите на Facebook да изпращат и получават парични трансфери, както и да плащат за различни стоки, услуги и приложения.

В бъдеще се очаква Libra да започне да се използва и извън платформите на социалната мрежа. Потребителите ще могат да използват валутата на Facebook, за да си платят таксито или да си поръчат чаша кафе.

2. Към кого е насочен проектът?

Идеята на Libra е да даде възможност на над 1.7 милиарда души по света, които нямат достъп до банкови услуги, да извършват директни плащания за стоки и услуги, да изпращат и да получават пари, без да им се начисляват високи такси.

Хората ще могат да конвертират конвенционалните си валути в Libra, която след това ще се съхранява в дигитални портфейли и ще може да се използва за различни финансови операции.

3. Защо Facebook се заема с това начинание?

Ръстът на приходите на социалната мрежа започва да се забавя и тя търси нови генератори на печалба извън рекламата. Libra може да отключи редица нови възможности за компанията в сферата на електронните разплащания и търговията.

Партньорите на Facebook, като Visa и Uber, също имат мотивация да участват в проекта. Ако Libra наистина успее да предизвика революция в света на разплащанията, компании, като Visa, биха предпочели да са сред двигателите на този процес, вместо да бъдат сред "жертвите".

4. За какво още ще могат да се използват дигиталните пари на Facebook?

Вероятно Libra ще бъде използвана от хората, които искат да защитят своите спестявания от високата инфлация. Това важи най-вече за държави, като Венецуела, където местният боливар се обезценява непрекъснато, а гражданите нямат възможност да спестяват в други валути.

Притежателите на други криптовалути, като биткойн и Еther, също ще могат да прехвърлят част от активите си в Libra във времена на висока волатилност. По този начин те ще могат да защитят портфейлите си от евунтални загуби.

5. Защо от Libra се очаква да бъде по-стабилна от венецуелския боливар?

Libra попада в групата на т. нар. stablecoins, или стабилни криптовалути. Тя ще е обезпечена на 100% с кошница от други финансови активи и валути, включително щатски долар, евро, британски паунд и японска йена.

Тъй като стойността на тези световни валути не се изменя толкова рязко, курсът на Libra също би трябвало да остане сравнително стабилен.

6. Какви са предимствата на Libra пред останалите криптовалути?

В днешно време много инвеститори влагат парите си в Tether, който е лидер сред криптовалутите от типа stablecoin. Но създателите на Tehter са обект на разследване от прокуратурата в Ню Йорк, която ги обвинява в злоупотреба със средствата на клиентите.

Tether не е 100% обезпечена с конвенционална валута и освен това не подлежи на финансов одит. Ръководителят на проекта Libra Дейвид Маркъс заяви, че новата криптовалута на Facebook ще бъде одитирана в съотвествие с международните стандарти.

7. По какво Libra се различава от биткойн?

В някои отношения Libra и биткойн си приличат - и двете дигитални валути имат за цел да осигурят на потребителите възможност за директни онлайн трансакции.

Има обаче и съществени разлики. Facebook иска да създаде платежна система чрез изграждането на онлайн екосистема, в която потребителите могат да пазаруват различни неща и да обменят средства помежду си.

Биткойнът е замислен като платежен механизъм, но мрежата му се затруднява с бързата обработка на голям брой операции. В резултат на това биткойн еволюира в нещо като финансов актив, или "дигитално злато", което се използва за съхранение на стойност и за инвестиции, вместо за разплащания. 

8. Ще бъдат ли защитени потребителските данни?

Едно от най-големите предизвикателства за Facebook ще бъде да убеди потребителите в това, че финансовата информация, която предоставят на социалната мрежа, е добре защитена. Една от първите стъпки ще е създаването на дъщерната компания Calibra, която ще управлява портфейлите за съхранение на Libra.

Ако потребителят има портфейл в Messenger, например, информацията му няма да бъде споделяна в останалите приложения от групата на Facebook, обещават от компанията.

9. Ще можете ли да пазарувате в магазина с Libra?

Според Facebook още от догодина потребителите ще могат да купуват реални стоки и услуги с новата криптовалута. Възможностите ще се развиват поетапно в различните държави. В началото мрежата на Libra ще поддържа до 1000 трансакции в секунда.

За сравнение системите на Visa поддържат по 24 000 разплащателни операции в секунда. Alipay, собственост на китайския интернет гигант Alibaba Group Holding, обработва по 250 000 трансакции в секунда в някои от най-натоварените дни. Биткойн пък може да поддържа едва 7 трансакции в секунда.

10. Какви са възможните рискове?

Проектът Libra е изправен пред доста сериозни рискове. Един от тях е политическият. Регулаторите и държавните институции се притесняват, че валутата ще се използва за пране на пари и финансиране на терористични организации.

Facebook и партньорите поддържат постоянна връзка с финансовите регулатори в САЩ и работят за изчистването на всички неясноти, но все още не са получили т. нар. "разрешително" от Американската комисия по борсите ценните книжа.

То щеше да им гарантира защита на фона на все по-строгия контрол върху издателите на криптовалути, някои от които бяха подложени на сериозни санкции.

Както при всяка друга криптовалута, съществува опасност от хакерски атаки. Членовете на Libra Association - неправителствената организация, която ще управлява новата виртуална валута, ще оперират с т. нар. "независими възли", поддържащи мрежата на Libra.

Според експерти, цитирани от Bloomberg, ако над 1/3 от тези възли започнат да действат едновременно и координирано, ще могат да се фалшифицират трансакции.