Боеприпасите, които Руската федерация получи от Северна Корея, тежко натоварват военната техника и могат да я извадят от строя. Това пише военно-политическият анализатор Александър Коваленко в своя канал в Telegram, информира украинското издание "Фокус".

Експертът публикува снимка на руско самоходно оръдие 2С3 "Акация" с разкъсано дуло, отбелязвайки, че причината може да е не само износването на оръдието, но и използването на севернокорейски снаряди.

"Като цяло екипажът на самоходното оръдие се оплаква и настоява инцидентът да бъде разследван! Нима подаръците от Ким Чен-ун са от грешната "система"?" - пише военният анализатор.

Според Коваленко, тази самоходна артилерийска установка е била използвана от руски войници от 136-та ОМБр в района на Работино. Той подчертава, че в доклада на екипажа се споменава за използването на боеприпаси от КНДР.

„Това, което вече беше казано много пъти, но с нюанс“, написа Коваленко към снимката.

Както отбелязва анализаторът, много руски военни изразяват недоволство от качеството на севернокорейските снаряди. Според неговите данни, Северна Корея произвежда боеприпаси, без да се имат предвид редица изисквания, придържайки се към „несъвършена технология“.

„В резултат на това натоварването на оръдието се увеличава и вероятността от непредсказуем резултат при изстрел се увеличава“, заключава Коваленко.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук