Защитници на правата на жените от Камбоджа разкритикуваха представителките на нежния пол, които се подлагат не необосновани рискове, рекламирайки "провокативни" дрехи в социалните мрежи, пише изданието Up News Info.


Премиерът Хун Сен също участва в тази дискусия, заявявайки, че блузките с дълбоки деколтета не са приети в камбоджанската култура. 

Той разпореди във Фейсбук да бъдат следени онези, които продават този вид одежди и козметика, а заедно с това да се налагат и консервативните порядки. 

"Отидете при тях и им заповядайте да прекратят излъчването в пряк ефир, докато не се преоблекат в правилните дрехи. Този стил противоречи на нашите традиции и провокира сексуално насилие", заяви премиерът по време на свое изявление в началото на седмицата по време на заседание на Камоджанския национален съвет по въпросите на жените към правителството.  

Представителят на МВР на страната Кхиеу Сопхик потвърди, че властите "предприемат мерки" за реализирането на заръките на правителствения глава. 

Николас Бекелин, регионалният ръководител на правозащитната организация Amnesty International заяви, че коментарите на премиера илюстрират "опасна тенденция за прехвърлянето на вината върху жертвите". 

Трябва да се отбележи, че, според данни на ООН от 2013, всеки пети камбоджанец изнасилва жени. 

Превод и редакция: БЛИЦ