Канада е на път да регистрира 20 000 нови случая на COVID-19 на ден до края на декември, съобщиха няколко медии късно вечерта в четвъртък, позовавайки се на нови данни, които трябва да бъдат публикувани в петък.


Моделът, който трябва да бъде публикуван от Агенцията за обществено здраве на Канада (PHAC), показва най-лошия сценарий от 60 000 нови случая на ден, ако социалните контакти се увеличат, съобщават вестник Globe and Mail и Canadian Broadcasting Corporation.

Канада съобщи за 315 751 случая на COVID-19 в четвъртък, което е с 4 642 повече от предния ден и 11 265 смъртни случая, като още 79 души са загубили битката с болестта.

Случаите непрекъснато се увеличават от седмици, като няколко провинции, които сравнително успешно се справиха при потушаването през първата вълна, сега отчитат критично висок брой.

Според лекарите там болниците в Манитоба, провинция в централна Канада, са на ръба.

Провинциите започнаха да въвеждат нови ограничения, като в четвъртък Манитоба забрани всички събиранията и магазините да продават всичко различно от основни стоки.

Премиерът на Онтарио Дъг Форд заяви по-рано тази седмица, че неговата провинция е на ръба на блокадата.

Междувременно стана ясно, че Ограниченията за несъществени пътувания между САЩ, Канада и Мексико ще бъдат удължени до 21 декември поради COVID-19.