Канадските власти обявиха, че не са намерили доказателства, че свалянето на украинския пътнически самолет край Техеран миналата година е било предумишлено. Те обаче заявиха, че Иран носи пълната отговорност за станалото, предадоха световните агенции.

Иран призна, че е свалил машината, което доведе до смъртта на 176 души през януари 2020, но заяви, че станалото е - цитирам - ужасна грешка на въоръжените сили, поставени под повишена бойна готовност заради конфронтацията със Съединените щати. Специалният канадски екип, натоварен да прегледа цялата налична информация за инцидента, отбелязва, че въпреки това властите не са затворили въздушното пространство на страната, нито са предупредили авиокомпаниите.

Сред жертвите бяха 55 канадски граждани и 30 души с право на постоянно пребиваване в страната, а повечето от пътниците имаха някакви връзки с Канада.

През март иранската организация по гражданска авиация заяви, че причина за станалото е недобра настройка на радар и грешка на противовъздушната отбрана, а властите повдигнаха обвинения на 10 души.

Първоначално Техеран отрече да има нещо общо с катастрофата на самолета, но по-късно призна, че противовъздушната отбрана е сбъркала Боинга с американска ракета.