Кандидатът за президент на Турция, лидерът на партията Родина Догу Перинчек нарече разширяването на Северноатлантическия алианс на изток заплаха, а Русия - основен съюзник на Анкара, пише pan.bg.

"В момента Руската федерация е водещ съюзник на Турция. Борбата срещу американския империализъм и неговите пешки в Украйна е и битка на Турция", каза Перинчек.

Според него, "разширяването на НАТО на изток означава нарастваща заплаха за Турция". Той добави, че Турция "ще бъде заедно с Русия на украинския фронт". Той каза още, че ако дойде на власт, Турция ще засили икономическите връзки с Русия.

ЮАР: Путин е добре дошъл, защо МНС не реагира на войните в Ирак и Сирия?!

По-рано кандидатът за президент на Турция, лидерът на партията "Родина" Догу Перинчек заяви, че ще признае Крим и новите региони за руски.

Преди това Перинчек е подал заявление до Висшия избирателен съвет да се кандидатира за президент на Турция. Политикът трябва да събере 100 000 подписа.

На 21 март турският лидер Реджеп Тайип Ердоган беше официално номиниран за кандидат за президент на републиката. Изборите в Турция ще се проведат на 14 май.

По-рано Politico писа, че за първи път от повече от 20 години турският президент Реджеп Тайип Ердоган е загубил аурата на непобедимост и може да има проблеми на изборите през май.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук