Властите на Република Южна Африка обмислят възможността да въведат в националното законодателство разпоредба, която да гарантира имунитет на настоящите държавни глави срещу заповеди на Международния наказателен съд (МНС) за техния арест.

Това съобщи министърката на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор, цитирана от информационните агенции.

"Редица страни имат в законодателството си правило, което дава имунитет на настоящи държавни глави срещу заповеди за арест на МНС", каза тя по радиостанция SABC, имайки предвид ситуацията със заповедта за арест на руския президент Владимир Путин и предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) - "Ние също обмисляме подобен вариант", добави Пандор.

Орбан не се огъва пред натиска на САЩ: Унгария няма да арестува Путин!

Наледи Пандор каза, че сега външното министерство на Южна Африка подготвя предложения за изход от ситуацията и работата на предстоящата среща на върха на БРИКС. "В най-скоро време те ще бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет, който ще вземе съответното решение", каза тя.

В същото време Пандор постави под въпрос безпристрастността на съдиите от Международния наказателен съд:

"Има проблем с двойните стандарти в международните отношения", подчерта тя. "Има много държави, които са участвали във войни, агресия и убийства на хора, в арести на активисти, но нито една от тях не е привлякла вниманието на МНС." Пандор даде за пример ситуацията в Палестина, Ирак и Сирия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук