Капитанът на блокирания в пристанището на Мариупол кораб „Царевна“ благодари на доброволците за помощта. Заради бойни действия на територията на Украйна българският плавателен съд попадна в капан. На сухотоварния кораб останаха наши сънародници, останалите 15 са евакуирани, пише Трибюн бг.

Доброволци от Донецката народна република и Русия помагат на капитана на българския кораб „Царевна” и неговите помощници да „не умрат от глад”. Чуждестранният кораб е блокиран от украински формирования от 24 февруари. 

След почти три месеца на блокадата доставките на вода и храна няма, а капитанът на „Царевна“ Павел Павлов чрез журналисти успя да потърси помощ. Така руските доброволци, работещи в Мариупол, първи подготвят хуманитарен товар и го доставят на българския кораб.

„Благодарение на тази помощ не умряхме от глад. Корабът пристигна тук на 21 февруари, но тогава всички доставки спряха. Имахме дори експлозии, удари на борда, в трюмове, на строителна площадка в кармата“, каза Павлов.

Сега „Царевна“ все още не може да напусне пристанището на Мариупол, тъй като акваторията около него е минирана.

По-рано жител на Мариупол разказа пред журналисти за помощта, която руските военни оказват на гладуващи хора. Според него хората не са чакали помощ от украински войници, храна не им е доставена в продължение на 30 дни.