На 20 юли 1969 г. НАСА успешно завърши мисията "Аполо 11" чрез кацането на Луната и Нийл Армстронг стана първият човек, стъпил на повърхността на нашия спътник. Милиони хора по света чуха в предаване как Армстронг произнесе легендарната си реч за „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.."

Бившият ръководител на мисиите на "Аполо" Кристофър Крафт обаче твърди, че има една тайна, за която много хора не знаят, информира британското издание "Експрес".

Крафт беше главният директор на първата мисия на "Аполо", по-късно известна като "Аполо 1", изстрелването на която трябваше да се проведе в началото на 1967 година.Стигна се обаче до ужасен инцидент на 27 януари същата година, като тримата членове на екипажа загинаха в пожар по време на отброяването на стартовата площадка.

По време на предстоящото изстрелване на "Аполо 11" Кристофър Крафт твърдеше, че инцидентът е резултат от невероятното бързане, предизвикано от политическия натиск, в опит да се изпревари СССР в космическата надпревара.

Той сподели: „Беше ужасно, чувах гласовете им, около 10 или 15 секунди".

Бившият ръководител на мисиите на "Аполо" обаче заявява също така, че този нещастен случай е бил от решаващо значение за другите мисии на "Аполо".Той казва, че НАСА е била подпомогната от инцидента, за да може да открие грешките си и да предотврати да се случат повторно.

"И мисля, че това беше тайната на последващите мисии на "Аполо". Ако не се бе случила трагедията, мисля, че нямаше да стигнем до Луната".За съжаление, малко след тези свои думи и само два дни след честванията за годишнината от стъпването на Луната, Кристофър Крафт си отиде от този свят на 95 години.

Превод и редакция: БЛИЦ