Пентагонът е сформирал специална група, която да следи как Украйна използва военната помощ на САЩ, съобщава CNN, позовавайки се на говорителката на военното ведомство Меган Рийд.

Позовавайки се на генералния инспектор на отдела, тя каза, че високопоставен американски служител вече е започнал работа в Украйна в края на август и се очаква допълнителен персонал да пристигне до края на септември. 

Службата за генерален инспектор на Пентагона изпраща свои служители на работа в Киев за първи път от февруари 2022 г., отбелязва CNN, цитиран от чужди агенции.

Мониторинговата група ще работи в посолството на САЩ в Киев.

Те са решили да го създадат, тъй като все повече републиканци призовават за по-голям контрол върху това как се използват парите, обясни телевизионният канал.

Общият размер на помощта за Киев от идването на власт на президента Джо Байдън вече надхвърли 43,7 милиарда долара.

CNN отбелязва, че създаването на новата структура „идва в критичен момент за оказване на помощ на Украйна“. Администрацията на Байдън наскоро поиска от Конгреса още 24 милиарда долара помощ за Киев. Но нарастващ брой републиканци започнаха да се съмняват в разумността на харченето на милиарди долари за Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че не подкрепя "празен чек" за Украйна, а ръководената от републиканците комисия за надзор и отчетност на Камарата обеща да се увери, че правителствените агенции проследяват средствата, прехвърлени на Киев, "за да предотвратят и намалят риска от измама и злоупотреба“.

Докладът на генералния инспектор на Пентагона, получен от CNN, предупреждава, че способността на САЩ да проследяват милиарди долари помощ, изтичаща в Украйна, е изправена пред „предизвикателства“ поради ограниченото присъствие на САЩ в страната.

През първите шест месеца на конфликта в Украйна не е извършен необходимият мониторинг на крайната употреба на предоставената на Киев военна техника.

А докладът, датиран от октомври 2022 г., подчерта колко трудно е било за Съединените щати да следят огромните количества оръжия, боеприпаси и оборудване, които се вливат в Украйна през първите месеци на битката.

В доклада се казва, че престъпници, бойци-доброволци и търговци на оръжие в Украйна са се опитали да откраднат някои оръжия и оборудване, предоставени от Запада, преди то да бъде открито от украинското разузнаване.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук