Стотици жители на руския Хабаровск за 71-и път излязоха на протестно шествие, въпреки проливния дъжд, който наводни част от улиците в центъра на града, съобщават местни медии.

Протестиращите изразиха недоверие към президента Владимир Путин и изпълняващия функциите на губернатор Михаил Дегтярьов.

Демонстрантите скандираха "Путин, оставка", "Путин, старче, пийни "новичок"!", "Хабаровск, излез".

Припомняме, протестите започнаха като жест на подкрепа към бившия кмет на града Сергей Фургал, който беше арестуван с обвинение в организиране на убийства през 2004-2005 г. Той отрича да е замесен, а демонстрантите са убедени, че става дума за скалъпена политическа акция.

Властите се опитаха да попречат на шествието в съботния ден, като организираха на централния площад концерт по случай 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен, макар че композиторът е роден през декември.

Въпреки, че музиката звучеше през мощни усилватели, това не попречи на скандиранията на демонстрантите.

"Не знаем на кого му хрумна да прекъсне митинга с музиката на Бехтовен, но гениалността на този човек е безгранична", гласи коментар в Twitter.

Съобщава се, че активистите събират подписи за оставката на сегашния кмет Сергей Кравчук. Според местни медии, досега са събрани около 2000 подписа.

Според местните власти, в съботната акция са участвали 600 души. Медиите посочват различни числа - от няколкостотин до 2000.

От 11 юли досега в Хабаровск и други градове в Далечния Изток не спират митингите в подкрепа на Фургал и в знак на недоволство срещу властите.