Руският президент Владимир Путин освободи от длъжност арестувания управител на Хабаровска област Сергей Фургал мотивирайки се със загубата на доверие.

"Освобождава се Сергей Иванович Фургал от поста губернатор на Хабаровска област поради загубата на доверие на президента на Руската федерация към него", се казва в изявлението.

Фургал беше задържан на 9 юли от служители на Следствения комитет на Руската Федерация /СК/ и Федералната служба за сигурност /ФСБ/, с обвинение в участие в местна престъпна група и организирането на убийства през първото десетилетие на века.


Веднага след ареста той е изпратен в Москва, където е задържан за два месеца. Фургал твърди, че е невинен.

В хода на разследването се използват показанията на защитен свидетел, който твърди, че местни силови структури са прикривали дела в интерес на Фургал.

Излезе и снимка от миналата година от среща на бившия вече управител на Хабаровск с човек от подземния свят, когото разследването смята за пряк изпълнител на убийствата, организирани от Фургал и съучастниците му.

Първото е на собственика на стоманобетонния завод Евгени Зоря, с когото управителя води дела и е извършено в деня преди взимането на съдебното решение. Второто убийство е на съдружника му Булатов, за когото се предполага, че е бил наясно с обстоятелствата около убийството на Зоря и това е наложило неговото елиминиране. След смъртта му Фургал става собственик и на неговия дял във фирмата им „МиФ“.

Разширявайки дейността си, той открива пунктове за събиране на скрап в Амурска област, където този бизнес вече се развива от друг човек, Смолски и изкупува суровината на значително по-висока цена.

Фургал го притиска, за да го отстрани от пазара и прибягва до обичайните си способи – в гаража, където се намира бизнесменът са хвърлени две гранати. По щастлива случайност, Смолски оцелява.

Друг местен жител, Роман Сандалов е отстранен в интерес на Фургал, а отговорността за смъртта му е поета от личния телохранител и шофьор на бившия губернатор.

От следствието уточняват, че са доказани близките му връзки с Андрей Карепов, който става негов помощник в качеството му на депутат от Парламента /Дума и е свързван с местна престъпна групировка.Именно той се разглежда като физически изпълнител на организираните от Фургал убийства. Самият той нееднократно се е възползвал от депутатския си имунитет и не се е явявал в следствието за даване на показания.