Подкрепяща Ислямска държава (ИД) хакерска група разпространи „черен списък“ с имената и адресите на 8 318 души, които трябва да бъдат убити. Групата се подписва с името Обединен кибер халифат (ОКХ), съобщи сайтът Vocativ, цитиран от БГНЕС.
Списъкът с потенциалните мишени е написан на английски и арабски. От ОКХ призовават последователи да „преследват“ тези, чиито имена са сложени в списъка, и „да ги убиват, за да отмъстят за мюсюлманите“. Повечето от имената и придружаващите ги адреси на хората са на граждани на САЩ.

Следват Австралия и Канада. От 7 848 души с адреси в Щатите, 1445 живеят в Калифорния, 643 във Флорида, 341 във Вашингтон, 333 в Тексас, 331 в Илинойс и 290 в Ню Йорк. Други 312 имена са на хора от Канада, а 69 – на „мишени“ от Австралия. Има и 39 британци.

Следват и имена и адреси на хора, живеещи в Белгия, Бразилия, Китай, Естония, Франция, Германия, Гърция, Гватемала, Индонезия, Ирландия, Израел, Италия, Ямайка, Нова Зеландия, Южна Корея, Швеция и Тринидад и Тобаго.

става неясно по какъв критерий са подбрани имената на посочените като цели за убийство хора и дали те не са свързани по някакъв начин. Групата, пуснала съобщението, също буди съмнения.

Но поредната кибератака от страна на привърженици на халифата раздвоява службите за сигурност как да реагират – дали такива списъци не целят само насаждането на страх или наистина показват заплаха за живота на редица хора, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. Освен имената ОКХ разпространи снимки на американски военновъздушни бази по света. За отбелязване е, че същите снимки могат да бъдат намерени и в Google Earth.