Британска двойка запечата призрачен монах в един от замъците на Острова. 43-годишната Хелън и 33-годишният й приятел Джон посетили старинния замък Дъдли в едноименното английско графство Уест Мидландс. Двамата останали там и след залез слънце и направили много снимки.

Докато се разхождали, Хелън и Дъдли не забелязали нищо необичайно, но дамата твърди, че през цялото време не я напускало усещането, че някой ги следи.

След няколко дни те разгледали фотографиите и останали крайно озадачени. На един от кадрите Джон стоял на стълба, която води към замъка. Когато Хелън се вгледала по-внимателно, забелязала, че на крепостната стена зад любимия й има черен силует, облечен с монашеско расо и качулка на главата. Британката обаче не си спомняла да е забелязала нещо подобно, докато се разхождала из замъка.


 
След като проучили необичайното изображение, Хелън и Джон предположили, че в обектива на камерата им е попаднал призрак. 

„Екскурзоводът ни разказа, че монасите от съседния манастир са вървели по стъпалата на замъка и са се молили, а формата на сянката, която сме заснели, приличала много на тях. Много се изплашихме”, споделя Хелън.

Двамата решили да се върнат в замъка, да направят още една снимка на същото място, но този път на дневна светлина, за да се уверят, че уловения тъмен силует не е архитектурен елемент от крепостната стена. При повторното им посещение обаче станало ясно, че на мястото няма нищо подобно. Излиза, че тайнствената фигура се е появила съвсем случайно и след това е изчезнала.Замъкът Дъдли е построен през 1071 година и е известен със своята паранормална активност. В продължение на много години хора от различни краища на Великобритания са забелязвали на мястото т.нар. Сива Лейди – полупрозрачна женска фигура, която бавно преминава покрай прозорците. Според легендата тя се казва Дороти Бомонт и е починала малко след раждането на детето си. Последното й желание било да бъде погребана до мъртвата си рожба, но то не било изпълнено. Именно затова тя продължава да броди из замъка.

Превод: БЛИЦ