Защитата на бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски и бившия ръководител на МЕНАТЕП Платон Лебедев помоли съда да призове като свидетел премиера на Русия Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС.
Адвокатът на Ходорковски Вадим Клювгант обясни, че като президент Путин многократно се е срещал с Ходорковски и двамата са обсъждали стратегията и развитието на нефтогазовия отрасъл. По думите на адвоката тези срещи са били подготвяни по съответния начин и на Путин са били представяни материали за Ходорковски. Адвокатът посочи, че Путин може да даде показания какви точно материали са били проучени при подготовката на тези срещи. “Този свидетел е необходим за изясняване на обстоятелствата, важни за разрешаването на делото”, уточни Клювгант.
В молбата за призоваване на свидетели са и имената на хора, ръководили различни министерства и ведомства в периода на престъпленията, за които са обвинени Ходорковски и Лебедев - Михаил Касянов, Евгений Примаков, Виктор Черномирдин, Борис Гризлов, Николай Патрушев, Герман Греф, Игор Сечин и други. Адвокатите също така молят съда да призове като свидетели ръководството на компаниите Транснефт, Роснефт и Газпром. /БЛИЦ