Холандия се намира в състояние на кибервойна с Русия. Това заяви министърът на отбраната на европейската страна Анк Бейлевелд в интервю за местна телевизия, цитирана от осведомителните агенции.  

По този начин министърът коментира инцидента, който се е случил през април в близост до седалището на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в Хага, когато четирима души с руски дипломатически паспорти са били задържани в близост до автомобил, оборудван със специфична електроника. "Това, което се случи, е наистина опасно", категорична бе Бейлевелд.

На въпрос дали може да определи сегашната ситуация между двете страни като кибервойна, нидерландският министър увери: "Да, така стоят нещата. Трябва да се освободим от наивността в тази сфера и да предприемем мерки". Съгласно думите й, след неотдавнашните събития Министерството на отбраната на Нидерландия е увеличило разходите за киберсигурност. "Влагаме повече средства в разузнавателните служби, за да имаме възможност да видим какво се случва и да предприемем мерки в случай на необходимост", допълни Бейлевелд.

Същевременно тя съобщи, че НАТО разглежда предложението на Нидерландия да използва свои специалисти по кибератаки.