В централна Хърватия наскоро се наблюдава необичайно природно бедствие. Кратери започнаха да се появяват в земята в района на няколко села. В някои случаи те погълнаха цели домове.

Учените казват, че явлението е предизвикано от две земетресения с магнитуд 5,2 и 6,3 в края на декември. След тях за два месеца се формираха около сто пропадания.


Радойка Видович, жителка на с. Бороевици: „Това стана след земетресението. Дъждът валеше дълго време и стана още по-лошо. Само вода, вода, вода - навсякъде."

Епицентър на трусовете бил в района на град Петриня. Земетресенията убиха седем души. Учените продължават да записват вторични трусове. Образуват се и нови фунии, пълни с вода.

Това е най-голямата до момента. Диаметър 30 ​​метра.

Йосип Терзич, геолог: „Вече направихме някои геофизични, сеизмични и електрически измервания.

Електромагнитните методи също могат да бъдат приложими. Освен това след седмица ще започнем да сканираме секция от най-голямата фуния, за да картографираме структурата й под вода. Доколкото знам, тя е дълбока около 12-15 метра."

Въпреки че такива фунии често се срещат в богата на варовик почва, те обикновено се образуват в продължение на десетилетия или дори векове. Подобна бърза скорост на появата им озадачи учените.

Ненанд Томашевич, местен: „Земетресението с магнитуд 6,2 беше меко казано доста неприятно. И след това тези ями започнаха да се появяват. Експертите казват, че тези кратери биха се появили с течение на времето, но земетресението е било вид тласък, който ускорил процеса. И тогава видяхме по-малки кратери в земята."

Специалисти от Италия и Словения също идват да проучат провалите.

Превод: БЛИЦ