На повърхността на Червената планета орбиталният апарат на NASA Mars Reconnaissance Orbiter е успял да забележи нещо странно - вход в пещера. Обектът е запечатан на 24 януари, като ширината на ямата е била доста голяма - 180 метра, съобщават световните издания.

Сега специалисти от университета в Аризона се опитват да изяснят дали фотографията може да показва мрежа от подземни тунели, образувани от потоци от лава. Находката силно наподобява образуванията в Националния вулканичен парк на Хаваите.Подземните лавови тунели могат да бъдат достатъчно големи, за да побират цяла подземна база. Експертите искат да разберат дали входът води до единичен изолиран тунел или до цяла мрежа от подземни проходи.Апаратът на NASA и по-рано е срещал подобни дупки, които са били 225 метра в диаметър. За съжаление няма възможност да се доближи поне до едно от образованията.

Космическата агенция вече е започнала да разработва дронове за подробно проучване и картографиране на пещери. Кога точно ще бъде стартирана мисията е неизвестно.

Превод и редакция: БЛИЦ