Италианският министър-председател Джорджа Мелони е изпратил писмо до германския канцлер Олаф Шолц, в което му казва, че е научила с "удивление" за решението на германското правителство за финансиране на действащи в Средиземно море благотворителни организации, грижещи се за мигрантите.

Дясната Мелони следва твърда линия срещу нелегалната имиграция, но в Италия тази година се наблюдава рязък скок в броя на мигрантите, като досега на брега са пристигнали около 133 000 души - при около 69 800 за същия период на 2022 г.

Писмото на Мелони е с дата 23 септември и съдържанието му стана известно, след като министърът на отбраната Гуидо Крозето, високопоставена фигура в партията на Мелони "Италиански братя", също взе на прицел в интервю в неделя германското правителство за това, че подкрепя благотворителните организации.

Писмо

В писмото на Мелони до Шолц, видяно от Ройтерс, се казва:

"Научих с удивление, че Вашата администрация - без да координира действията си с италианското правителство - е решила да подкрепи със значителни средства неправителствени организации, които се занимават с приемането на нелегални мигранти на територията на Италия и със спасителни операции в Средиземно море".

Говорител на германското външно министерство заяви в петък, че Берлин изпълнява парламентарно решение за финансова подкрепа както за граждански спасителни операции по море, така и за проекти на сушата, и е приключил разглеждането на двете предложения.

Министерството също така заяви, че спасяването на хора в морето е "законен, хуманитарен и морален дълг".

Миналата седмица Мелони одобри нови мерки за удължаване на времето, през което мигрантите да бъдат задържани и да се увеличи броят на центровете за задържане в опит да ги възпрат да отплават от бреговете Северна Африка към Европа, прекосявайки морето.

Мигрантите

Нейното правителство също така постанови, че мигрантите ще трябва да плащат, за да избегнат задържане, докато се обработва молбата им за закрила.

"Смятам, че усилията, включително финансовите, на държавите от ЕС, които са заинтересовани да предоставят конкретна подкрепа на Италия, трябва по-скоро да се съсредоточат върху изграждането на структурни решения за миграцията", казва Мелони в писмото си до Шолц.

Тя отбелязва също, че Германия трябва да се съсредоточи по-скоро върху подпомагането на мигрантите на собствена територия, добавяйки, че присъствието на лодки на благотворителни организации в морето може да стимулира мигрантски пътувания, които често задършват с корабокрушения и жертви.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук