Подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен заловиха в неделя израелски товарен кораб в Червено море и го отклониха към бреговете на разкъсаната от война страна, казаха бунтовнически официален представител и морски източник, на които се позовава АФП.

„Отведохме израелски товарен кораб до йеменското крайбрежие“, каза представител на хутите, докато морски източник в крайбрежния град Ходейда каза, че корабът е бил отведен до пристанищния град Салиф.

По-рано в неделя изданието Sabereen News съобщи, че движението „Ансар Аллах“ (хуси), управляващо в северен Йемен, е заловило в Аденския залив Galaxy Leader, свързан с Израел кораб с 22-ма членове на екипажа.

По-рано израелският премиер Бенямни Нетаняху заяви, че сред екипажа на товарния кораб има българи, но корабът не е израелски.

На своя ред израелската армия заяви, че корабът, заловен от хусите близо до Йемен, не е израелски и сред екипажа му няма израелци. Същото допълниха и от канцеларията на премиера.

Канцеларията на израелския премиер обвини Иран, че плавателният съд е бил отвлечен от хусите по негово нареждане, отбелязва Ройтерс.

„Завземането на товарен кораб от хусите близо до Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици. Това е кораб, който напусна Турция и се насочи към Индия с екипаж от цивилни от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб“, съобщи армията в канала си в Telegram.

Според други сведения корабът под бахамски флаг е регистриран на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Рами Унгар. Корабът е бил нает на японска компания по време на отвличането.

Военният представител на въоръжените сили на Хусите Яхя Сария чрез контролирания от тях телевизионен канал Al-Masirah обеща да направи изявление по този въпрос в близко бъдеще.

По-рано в неделя хусите предупредиха, че ще атакуват всички кораби в йеменските териториални води, ако плават под израелски флаг или са собственост на израелски компании или физически лица, в отговор на израелските военни действия в палестинската Ивица Газа. По-рано хусите нанесоха няколко ракетни удара срещу град Ейлат в Южен Израел.

Според други съобщения хусите са завзели три кораба, включително един от Саудитска Арабия в южната част на Червено море, съобщи телевизията на групировката "Ал Масира". Тя не идентифицира другите два кораба, но уточни, че всичките са закарани в пристанище Салиф.

Саудитската военна коалиция, воюваща срещу хусите, съобщи по-рано днес, че групировката е завзела буксир, теглещ южнокорейска петролна платформа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук