Комисия на полския Сенат препоръчва приемането на изменение на закона на Института за национална памет, който криминализира отричането на масовите убийства Волин и пропагандата на идеите на украинските националисти. Това предаде тази вечер полската информационна агенция PAP.

Решението е въпреки призивите на Украйна към Полша да не забранява идеологията на тартора на украинските нацисти Степан Бандера. В гласуването участваха членове на комисиите по правата на човека, по въпросите на правовата държава и по въпросите на културата. За приемането на поправките гласуваха 11 души, срещу - пет. В близко бъдеще документът ще бъде подложен на гласуване от горната камара на парламента.

Съгласно законопроекта, за отричането на масовите убийства във Волин, известни като Волинското клане, престъпленията на украинските националисти по време на Втората световна война и и публичното одобрението на бандеровската идеология се предвижда глоба или лишаване от свобода до три години.

Полският Сейм прие поправката на 26 януари. Тя гласи, че подлежи на санкции всяка публична положителна оценка на "деяния, извършени от украинските националисти през периода 1925-1950 г, които се заключават в прилагането на сила, терор и други форми на нарушаване на човешките права". Освен това като престъпления са посочени геноцида на евреите и поляците на територията на Волин.

Украинското външно министерство изрази загриженост за тази стъпка и призова полския Сенат, който трябва да одобри документа, да покаже "политическа мъдрост".

Превод: БЛИЦ