Юлия Самойлова ще представлява Русия на тазгодишното издание на "Евровизия", съобщи руският "Първи канал" късно в неделя (12 март). Изборът на изпълнителката предизвика остра реакция от страна на домакините в Киев и отговор от Москва.

Рано в понеделник съветникът на украинския външен министър и депутат от Радата Антон Геращенко заяви, че ако Юлия Самойлова е беше "човек на изкуството" и не се изказваше публично за присъединяването на Крим към Русия, то проблем с участието и в "Евровизия" нямаше да има. Политикът не изключи на изпълнителката да бъде отказано да влезе в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред заяви, че в избора на участничката в певческия конкурс няма никаква провокация от страна на Русия.


"Това е избор на руски ТВ канал, който изпраща там участниците, затова тук не виждаме никаква провокация", каза Песков и отбеляза, че "всички са ходили в Крим". "На практика няма хора, които да не са ходили в Крим", заяви говорителят и допълни, че възможността Самойлова да влезе в Украйна, където ще се проведе конкурсът тази година, трябва да се регулира от правилата на "Евровизия".

Юлия Самойлова е родена в Република Коми през 1989 година. През 2013 г. тя се класира на финала на проекта "Фактор А" на Алла Пугачова, а през 2014 г. участва в церемонията по откриването на зимната Параолимпиада.

От детството си певицата има първа група инвалидност и се придвижва на инвалидна количка. Полуфиналът на "Евровизия" 2017 г. ще се проведе в Киев от 9 до 11 май, а финалът – на 13 май, припомня "Взгляд".

Източник: Руски дневник