Броят на ранените в резултат на днешният ракетен удар по Славянск, Донецка област, нарасна до 32. Това съобщиха от Главното управление на Националната полиция в Донецка област, пише агенция УНИАН.

Властите в Киев съобщиха, че сутринта на 27 март руските нашественици са ударили центъра на Славянск с две ракети С-300. 

"Към 15:00 часа е известно за 32-ма ранени, двама от които са починали. Други петима от ранените са в критично състояние", се казва в доклада. По данни на полицията са засегнати административни и офис сгради, пет блока и седем частни къщи, нанесени са щети на 10 коли.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също реагира:

По неговите думи "врагът трябва да знае, че Украйна няма да прости издевателствата над своите граждани, няма да прости смъртта и ранените". Държавният глава на Украйна подчерта, че "всички руски терористи ще бъдат победени, а всички замесени в тази агресия ще носят отговорност".

 

 

Украинската страна, след многократни публикации, че руският удар по Славянск уж е бил насочен срещу цивилни цели, в крайна сметка беше принудена да признае, че това е невярно, информират опозиционните медии и телеграм каналите в страната.

Много местни жители започнаха да публикуват съобщения в социалните мрежи, че засегнатият обект всъщност е местен военен комисариат, в който група украински военни са пристигнали от Харков предния ден.

Публикациите на местни жители предизвикаха възмущение в Министерството на отбраната на Украйна. Там беше посочено, че "само трима души могат да публикуват данни за ракетните удари: президентът, министърът на отбраната и главнокомандващият ВСУ".

Започнаха да се разпространяват и изявления, че информацията за местоположението на обекта е "изтекла от местни сепаратисти".

Припомняме, че днес ръководителят администрацията в Авдеевка обяви прекъсването на мобилните комуникации в града, тъй като "има много информатори на руските войски".

В крайна сметка украинската страна призна, че руският удар е поразил сградата на военната служба в Славянск.

По последна информация, в сградата на Славянския военен комисариат (органът на териториалната отбрана – бел. ред.), наред с други неща, е започнало формирането на списъци на личния състав на т.н. "нападателни отряди". В самата сграда и в съседни сгради са били настанени няколко подразделения на Въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия. Броят им е варирал между 200 и 300, според различните източници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук