„По време на бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 година са използвани и снаряди с обеднен уран, които сега Великобритания обещава на Украйна. Това впоследствие доведе до увеличаване на безплодието и рака сред местните жители“, каза сръбският здравен министър Даница Груйчич, цитирана от международните медии.

Черна дата: На 24 март 1999 г САЩ и НАТО започнаха жестоките бомбардировки на Сърбия СНИМКИ

„Използването на обеднен уран не само доведе до увеличаване на онкологичните заболявания, ние отбелязваме значително увеличение и на безплодието при мъжете, автоимунни заболявания от всякакъв вид, патологии по време на бременност, както и някои психични разстройства при децата“, каза министърът по сръбското радио и телевизия.

Тя подчерта, че това е „отвратителен и нечовешки експеримент“ върху целия балкански регион. Груичич изрази надежда, че международната научна общност ще разбере необходимостта от забрана на подобни оръжия.

Плановете за прехвърляне на снаряди с обеднен уран в Украйна бяха обявени наскоро от британския заместник-министър на отбраната Анабел Голди. 

Лондон дава на Киев оръжие, от което украинците масово ще се разболеят от рак

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин каза в събота, че Лондон едва ли ще се откаже от тази идея. Той добави, че такива снаряди се използват в танковете Challenger и Leopard.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук