При съвместна операция на френските и италианските антимафиоти в нощта на сряда срещу четвъртък в град Сент Етиен бе закопчан собственикът на местната пицария “Роко” - Паоло Димитрио, пише Труд бг.

С това име се подвизавал от доста време из “Шестоъгълника” търсеният под дърво и камък от 17 години с европейска заповед за арест килър на калабрийската мафия “ла ндрангета” Едгардо Греко.

Според медиите в Италия и във Франция задържането му е вторият голям успех на силите на реда на Апенините след ареста на 16 януари на вече бившия върховен бос на сицилианската “Коза ностра” Матео Месина Денаро.

Както писа в петък авторитетният парижки всекидневник “Льо Монд”, 63 годишният сега Едгардо Греко става известен най-напред в престъпния свят и на органите на реда с прякора “затворническия килър”.

Прозвището му е лепнато след като в началото на 80-те години, когато излежава присъда за въоръжен грабеж на банка, намушква смъртоносно по време на затворническата разходка боса на враждебен ндрангетистки клан Франко Пино.

В началото на 90-те години обаче прякорът е изчистен от прилагателното, тъй като Едгардо Греко се включва активно в избухналата в Калабрия мафиотска война между клановете “Пино-Сена” и “Перна-Прано”.

Но “върхът” на неговия килърски период е убийстовото през 1991 г. по особено жесток начин в рибарски магазин на град Катандзаро на братята Стефано и Джузепе Бартоломео.

Отначало успява да заличи следите си, може би и защото разтваря труповете на двамата нещастни мъже в киселина, но по-късно е разкрит и осъден на доживотен затвор при строг режим.

Случва се през 2006 г. и малко преди произнасянето на присъдата “Килърът” потъва вдън земя, където остава 17 години, до завчера през нощта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук