Северна Корея е изстреляла залп от осем балистични ракети с малък обсег, предадоха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските сили и на японски правителствени източници.

Ракетите са били изстреляни в интервал от около 35 минути, от района на Сунан, близо до столицата Пхенян, по посока на морето, край източните брегове на страната. На корабите намиращи се в района, където може да са паднали отломките от тях, се препоръчва, да не се доближават до тях. Смята се, че изстреляните балистични ракети са паднали извън японската изключителна икономическа зона.

От началото на годината Северна Корея извърши 18 ракетни изпитания. Последното беше на 25 май, когато тя изстреля три балистични ракети, сред които и една междуконтинентална.

Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сун Ким се срещна с южнокорейския си и японския си колега Ким Гун и Фунакоши Такехиро в Сеул в петък, за да обсъди подготовката за всякакви непредвидени ситуации на фона на признаците, че Северна Корея подготвя ядрено изпитание, което ще бъде първото от 2017 г. насам.

Новото ракетно изпитание идва ден, след като американският самолетоносач "Роналд Рейгън" приключи тридневни военни учения с Южна Корея във Филипинско море. Това бе първото учение, в което участваше самолетоносачът от ноември 2017 г. насам.