Кипър е готов да започне премахване на своя флаг от корабите, които са сертифицирани за плаване от Руския морски регистър. Руската организация е в списъка с финансови санкции на ЕС заради войната в Украйна.

Никозия е в консултации с Европейската комисия за заличаване от кипърския регистър на корабите с удостоверение за плаване от Русия, съобщи заместник-министърът на корабоплаването Василиос Димитриадис.

Под кипърско знаме в момента са 22 съда, получили своя сертификат от Руския морски корабен регистър. Те са предимно превозвачи на втечнен природен газ и танкери за суров петрол.

Заради наложените му европейски санкции руското класификационно дружество бе извадено от Международната асоциация на класификационните дружества, което означава анулиране на издадените от него морски сертификати.

Очаква се ЕК да разясни процедурата, която страните и компаниите трябва да следват. Корабите с руски документ ще трябва да поискат и да получат удостоверение от друга държава, в противен случай ще бъдат премахнати от регистъра на Кипър, обясни заместник-министърът.

Кипърският търговски флот е третият по големина в ЕС и сред първите 10 в света. Корабоплаването дава почти 7% от БВП на страната.