Кипър въвежда вечерен час, излизането през деня е разрешено само един път, забраняват се събирания вкъщи, глобите се увеличават двойно.

Нови, много по-рестриктивни мерки за затягане на карантината в страната бяха обявени днес от министъра на здравеопазването Константинос Йоану.

От 21 часа вечерта до 6 ч. сутринта от домовете си в Кипър могат да излизат само работещите по това време, като те трябва да имат подписано от работодателя им удостоверение.

За всички останали излизането от вкъщи от днес е разрешено само един път на ден – позволява се изпращане само на 1 SMS на ден с искане за разрешение от властите. Разпечатаните декларации за излизане могат да се използват само от хората на възраст над 65 години.
В една кола се разрешава да пътуват до трима души.

От 6 часа утре се забраняват също посещенията и събиранията вкъщи. В жилищата могат да се намират само живеещите там с регистрация на този адрес. Полицията ще следи за нарушаването на разпоредбата и може да прави проверки по домовете.

Всички магазини, работещи към момента - супермаркети, пекарни, месарски и други, ще бъдат затворени в неделя. Собствениците на магазини и работещи бизнеси трябва да осигурят организация за техните клиенти отвън и вътре в помещенията, като задължително се спазва дистанция от 2 метра между двама думи.

Глобата за нарушителите на забраните за движение се удвоява – тя става 300 евро.

По-строг контрол ще бъде въведен и на лицата, които са с потвърдена диагноза на коронавирус и са в самоизолация. Обмисля се възможност за проследяване на тяхното движение извън мястото на карантина с електронни гривни.

Целта на новите строги мерки е да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция Covid-19 в страната. Те бяха приети от правителството на Кипър, след като вчера бе регистриран рекорден скок от 35 нови потвърдени случаи на коронавирус, от които 15 са се заразили на общ семеен обяд по-рано през седмицата.

През уикенда бяха отчетени и много нарушения на въведената карантина.