Фаталният инцидент в аквапарка SeaWorld, Орландо, САЩ, се случи още през февруари 2010 г., но споровете около него продължават и до днес. На този ден мъжка косатка на име Тиликум, пред шокирани зрители, влачи дресьорката си, 40-годишната Дон Браншо, във водата и й нанася смъртоносни наранявания. Историята на кървавата драма е припомнена от Mirror.Тиликум е роден през 1981г. Той е известен с това, че е най-големият представител на неговия вид, държан в плен. Самецът тежал 5,4 тона и бил дълъг около седем метра. Животното било уловено край бреговете на Исландия на около двегодишна възраст.Първо попаднал в канадския воден парк Sealand of the Pacific, където се представял с други китове убийци. Именно там се случил първият фатален инцидент с негово участие. Един от обучителите слязъл до отделенията във водата, те я сграбчили и започнали да я подхвърлят с устите си помежду си. В резултат на това жената се удавила, Тиликум бил продаден на американския SeaWorld и Sealand of the Pacific скоро бил затворен.През 1999 г. Тиликум е отговорен за нова смърт. Според разследващите 27-годишени посетител на шоуто е останал във водния парк след затварянето, криейки се от охраната. По-късно било открито тялото му, плаващо на повърхността на водата в кошарата за китове. Изследването показало, че смъртта е дошла от хипотермия и удавяне, а по трупа са открити натъртвания, ожулвания и ухапвания.
 

На 24 февруари 2010 г. целият свят научи за Тиликум. Според очевидци, няколко секунди преди трагедията, дресьорката Дон Браншо легнала по корем „лице в лице“ с кита убиец. По някое време косата й, събрана на опашка, се озовала в устата на животнота. Както предполагат експертите, това може да послужи като стимул за по-нататъшни събития. Вероятно Тиликум е решил, че си играят с него, или е приел миришещата му на риба коса за друг деликатес.Когато треньорката се опитала да издърпа косата от устата на Тиликум, той я повлекъл във водата пред шокираната публика. Сирената се включила. Персоналът на водния парк се втурнал към басейна, за да вкара развълнуваното животно в мрежата, но било твърде късно. Камерите за видеонаблюдение заснели как Дон изчезва от погледа в 13:38. И вече в 13:43 Тиликум бил видян с безжизненото й тяло в устата. Двадесет минути по-късно тялото било извадено от басейна.

Някои зрители видели кита убиец, който влачил дресьорката си за ръката и торса. Други съобщават, че Дон се е опитала да се измъкне, но Тиликум й е попречил, като я е ударил в гърдите. Той се движел около басейна, след това изплувал на повърхността, след което се потапял във водата. И колкото по-активно служителите на водния парк се опитвали да го разсейват, толкова по-агресивен ставал той.Пристигналият на мястото фелдшер веднага разбрал, че жената е мъртва: скалпът й бил отстранен и вратът й бил счупен. Това бил краят на ярката кариера на Дон Браншо в SeaWorld, където тя работила 15 години. Тиликум обаче продължи да изпълнява програмата си, въпреки кървавата биография. През 2011 г. той отново беше допуснат до шоуто, но този път без пряк контакт с хора. Тиликум участва в представления до 2016 г., когато се разболява от белодробна инфекция. През януари 2017 г. умира.

Превод: БЛИЦ