Китайската провинция Гуейджоу, известна със своите водни пътища и водни електростанции, отново привлича вниманието с новото си технологично чудо, асансьорът за кораби Goupitan, съобщават световните издания.

Този уникален инженерен проект е най-голямото подобно съоръжение в света и успешно решава проблема с навигацията по реки с резки промени в нивото на водата.

Корабният асансьор Goupitan, вграден във водноелектрическата централа Goupitan на река Ву, приток на Яндзъ, е невероятна комбинация от модерни технологии и иновации.

Построен през 2021 г., този корабен асансьор се състои от три хидравлични асансьора, свързани с корабни канали с обща дължина 2,3 километра. Това технологично чудо позволява кораби с водоизместимост до 500 тона да бъдат издигнати на височина от внушителните 199 метра.

Всеки от трите асансьора има товароподемност от 1800 тона и скорост на повдигане от впечатляващите 8 метра в минута. За да се увеличи максимално ефективността на корабния транспорт, системата е разделена на три етапа.

След като корабът премине първия асансьор, друг кораб може да започне изкачването си, докато първият продължава своето пътуване през останалите два асансьора. Този подход значително намалява риска от задръстване и позволява по-плавно управление на потока на съдовете.

Особеното при асансьора за съдове Goupitan е неговата конструкция. Всеки асансьор се състои от два реда повдигащи кабелни барабани, а редукторите са разположени от двете страни на резервоара за повдигане на кораб.

Това осигурява удивителна скорост на повдигане от 8 метра в минута, което позволява 500-тонен кораб да бъде повдигнат или спуснат, намалявайки времето за преминаване на язовира и значително подобрявайки плавателността по водните пътища.

Този китайски технологичен гигант постави нов световен рекорд, побеждавайки предишния рекордьор в хидроелектрическия комплекс "Три клисури" само с 14 метра.

Асансьорът за кораби Goupitan е не само инженерно произведение, но и символ на това как напредналата технология може да направи навигацията по водните пътища по-лесна и по-ефективна.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук