Китай обяви, че е наложил контрасанкции на американски граждани, включително бившия министър на търговията на САЩ Уилбър Рос, в отговор на американските санкции срещу китайски официални лица в Хонконг, предаде "Ройтерс".

Санкциите са първите, наложени от Китай съгласно новия му закон за санкции срещу чужди държави, приет през юни, и идват дни преди заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шерман да посети Китай в контекста на дълбоко обтегнати отношения.

Китай също така наложи неуточнени "реципрочни контрасанкции" на настоящи и бивши представители на редица организации, включително комисията на Конгреса на САЩ за Китай и Комисията за преглед на икономиката и сигурността между САЩ и Китай.

Други посочени институции са Националният демократичен институт за международни отношения, Международният републикански институт, правозащитната организация "Хюман Райтс Уотч" и базираният във Вашингтон Хонконгски съвет за демокрация.

"Американската страна съчини така наречената бизнес консултация за Хонконг, неоснователно очерни търговската среда на Хонконг и незаконно санкционира китайски официални лица в Хонконг", се изтъква в изявление на китайското външно министерство.

"Тези действия сериозно нарушиха международното право и основните принципи на международните отношения и сериозно се намесиха във вътрешните работи на Китай", подчерта ведомството.

Белият дом и Държавният департамент не са отговорили на искане за коментар на последните китайски мерки, които бяха предприети, след като миналата седмица Вашингтон наложи санкции на още китайски служители заради репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг.

Миналата седмица правителството на САЩ предупреди и за влошаващите се бизнес условия в бившата британска колония, която се върна под китайски контрол през 1997 г.

За втори път тази година Китай наложи санкции на длъжностни лица, служили при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който възприе твърда позиция по отношение на Пекин и се конфронтира с него във връзка с търговията, бизнес практиките, правата на човека и други въпроси.

По времето, когато Байдън положи клетва като президент през януари, Китай обяви санкции срещу отиващия си държавен секретар Майк Помпео и 27 други високопоставени служители от администрацията на Тръмп.

Администрацията на Байдън нарече този ход "непродуктивен и циничен".

Директорът за Китай на "Хюман райтс уоч" Софи Ричардсън, която беше санкционирана от Китай поименно днес, нарече този ход "несериозен".

"Това са дипломатически избухвания, които имат за цел да отвлекат вниманието от съучастието на Пекин в престъпления срещу човечеството", изтъкна тя, визирайки нарушенията на правата на човека от Китай в северозападната област Синцзян срещу уйгурите. Китай отхвърли обвиненията.