През 1959г. съветската ракета Луна 2 е първият кацнал на луната космически апарат, 10 години по-късно Нийл Армстронг и Едуин Олдрин са първите хора, които стъпват на Луната иа забиват на нея американското знаме.

И така, половин век по-късно засилено се говори за следващата държа или дори държави, които ще кацнат на луната. Това казва и в интервю на 3DNews - Юй Гобин (Заместник ръководител на Центъра за лунни и космически изследвания на Китайското национално управление). Новината е съвсем логично продължение на дебатите които се състояха по-рано тази година.

В тях Китай отправи покана в лунните изследвания да се включат други държави и частни компании. Като тогава се говореше за изследователският космически апарат „Чанъе-Б“ който ще се състои от 4 отделни модула - орбитален летателен апарат, специален модул за приземяване, модул за излитане от Луната и такъв за полетът до Земята. Заявката за този полет е с давност в следващите 4 години.

Кои ще са другите държави в амбициозният китайски проект за следващ човек на Луната, за сега не е ясно. Знаем само, че през Март в разпореждане на президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е необходимо да се изпрати астронавт на Луната в близките години и че първата жена на Луната ще бъде гражданка на САЩ.

Русия също не остава по-назад, със своята заявка, че през 2031г. ще бъде на Луната, след което полетите до там ще станат регулярни, а през 2032г. дори ще достави до повърхността на планетата специален луноход, който ще транспортира космонавтите.

В този контекста на тази статия ще е интересно да отбележим, че снимката която виждате е направена със смартфон, без да се използва телескоп или друго приближаващо обектите в кадър устройство. Снимката на луната е направена 5х оптичен + 10х хибриден + 50х цифров Zoom, който има Huawei P30 Pro. Най-добрият смартфон за фотографии в престижната класация на DxOMark, който също е дело на китайската технологична мисъл.

Така, че заявката за полет до луната на Китай е съвсем реална, остава само да очакваме кога китайският флаг ще бъде забит на единственият естествен спътник на Земята.