Китай смекчи част от условията за влизане в страната за граждани на 36 европейски държави. Така се улеснява издаването на визи на хора с разрешение за постоянно пребиваване, но са били принудени заради пандемията да останат в чужбина през последните четири месеца, предаде АФП.
 

В края на март Пекин затвори всичките си граници, припомня агенцията.
 
Редица китайски посолства в Европа публикуваха на сайтовете си съобщения, че чужденци с валидни разрешения за пребиваване могат да кандидатстват за безплатни визи. Това е възможно например за граждани на Германия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Полша, Великобритания и Швейцария.
 
От края на март досега някои чужденци, като дипломати, някои категории бизнесмени, технически специалисти и преподаватели, можеха да влизат в Китай само с писмо от местните власти (което понякога бе трудно да се издейства) и срещу заплащане.
 
Обаче в сила остава разпореждането всички пристигащи от чужбина да прекарат 14-дневна карантина в Китай. През последните месеци цената на самолетните билети скочи драстично.
 
Пандемията изглежда набира нови сили в Европа, но Китай на практика е спрял епидемията на своя територия. По официални данни от средата на май там няма починали от COVID-19. До този момент в Китай са регистрирани 85 000 случая на заразени и 4634 починали вследствие на коронавируса.