Видео, рекламиращо дейността на китайските военновъздушни сили породи изумление сред потребителите на интернет, след като в него се оказаха включени кадри от американски екшън филми като "Трансформърс" и "Скалата", съобщава БТА.

Клипът вече беше гледан от 4,8 милиона души в социалната мрежа "Вейбо". Той показва операция с участието на китайския стратегически бомбардировач Н6, който може да транспортира конвенционални или ядрени бомби.

Във видеото, което е с много високо качество, се вижда как китайски пилоти атакуват военни бази, намиращи се на острови. Те приличат на американските военни бази на остров Диего Гарсия в Индийския океан и в Гуам в Тихия океан.

В клипа с продължителност от над 2 минути, качен онлайн този уикенд, се виждат няколко сцени на експлозии, "взети на заем" от три холивудски продукции - "Трансформърс 2: Отмъщението" от 2009 г., "Скалата" от 1996 г. с Шон Конъри и "Войната е опиат", спечелил Оскар за най-добър филм през 2010 г.

"Прави се реклама на военен самолет, произведен в Китай, като в рекламата се включват откъси от блокбъстъри на САЩ", казва изумен китайски потребител на социалната мрежа "Вейбо". "Това е китайско рекламно видео. Защо в него не се използват наши собствени кадри?", пита друг потребител.

Отношенията между Китай и САЩ са в най-ниската си точка в последните месеци заради няколко повода за търкания - търговия, Хонконг, уйгурите, "Хуавей" или приложението "ТикТок". Военно напрежение между двете страни също има заради редовното преминаване на американски военни кораби в Южнокитайско море, което САЩ правят с цел да оспорят китайските териториални претенции.

От своя страна Китай организира миналата седмица военни учения близо до Тайван в отговор на визитата на високопоставен американски представител на този остров, върху който Пекин има претенции, но който е по администрацията от повече от 70 години на противников режим.