Американският президент Доналд Тръмп коментира, че Русия е създала собствено хиперзвуково оръжие, след като е получила информация за подобни технологии от администрацията на своя предшественик Барак Обама.

"Знаете ли, те имат ракета, супер-хиперзвукова, аз я наричам супер-дупер. Тя е пет пъти по-бърза от конвенционалната ракета. Ние имаме ракета, която развива по-висока скорост", каза той на предизборен митинг в щата Минесота.


"Но Русия получи тази информация от администрацията на Обама, Русия я открадна. Знаете ли за това, знаехте ли? Русия получи тази информация и след това създаде ракетата", аргументира се Тръмп.

Тръмп също така повтори, че САЩ притежават най-мощното оръжие в света, отказвайки да уточни за какво става въпрос. "Създадохме най-мощното оръжие, познато на човечеството. Вярно е", каза той.

"Просто казвам, че имаме най-мощното оръжие в света и дори няма да кажа какъв тип оръжие е. По-добре да не знаете за него. И не дай си Боже някога да го използваме. Но ние имаме най-мощното оръжие, създавано някога от хора".

В средата на май Тръмп обяви, че Вашингтон разработва "супер-дупер ракета". Според него американската ракета ще е "най-бързата в света".

По-рано многократно признаха, че страната е изостанала от Русия и Китай в производството на хиперзвуково оръжие.

Шефът на Пентагона Марк Еспър отбеляза, че САЩ се оказаха в тази област "в ролята на догонващи". Той обяви удвояване през 2020 г. на финансирането за разработването на хиперзвукови оръжия, базирани на суша, въздух и море. В момента се изпълняват девет проекта, полетните тестове на няколко прототипа са планирани за 2020г.

По-рано Владимир Путин заяви, че руските хиперзвукови оръжия позволяват да се поддържа стратегически баланс и стабилност в света.

След изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Москва е откраднала от САЩ данните за свръзвуковите ракети, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия разработва такова оръжие от 2004 г., предаде Дойче веле.

Според Путин, това е станало след излизането на САЩ от договора за ПРО.

"Ние трябваше да създадем това оръжие в отговор на разполагането от САЩ на системата за стратегическа противоракетна отбрана, която в перспектива би могла фактически да неутрализира, да занули целия ни ядрен потенциал", коментира Путин, споменавайки името на Тръмп, по време на видеоконферентна връзка с конструктора на свръхзвуковите ракети "Авангард" Герберт Ефремов.