Китайските власти са одобрили изпробването върху хора на експериментални ваксини срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа. Тестовете ще бъдат в ранна фаза.

Китай сега се опитва да ограничи "вноса" на заразата от чужбина и по-конкретно от съседна Русия. Това е новата "фронтова линия" за Пекин в борбата срещу коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Русия е основният източник за "внасяне" на вируса в Китай. Общо 409 случая в Китай са с произход от тази страна и китайските граждани, които са там, не трябва да се прибират у дома, пише в редакционна статия днес китайският държавен вестник "Глоубъл таймс".

"Русия е най-новият пример за провал в контрола върху вносните случаи и може да служи като предупреждение за другите. Китайският народ наблюдава как Русия стана сериозно засегната страна. Това трябва да бие тревога: необходимо е Китай стриктно да предотврати притока на (заразени) и да избегне втора вълна на епидемията", коментира Global Times.

Вчера представители на китайските власти обаче признаха, че дългата граница, многобройните пътища и планинските проходи правят контрола много труден.