Китай успешно тества нов тип артилерия, която използва изкуствен интелект за подобряване точността на стрелбата. Тази артилерия е способна да поразява цели на разстояние до 16 км, съобщава Interesting Engineering.

AI артилерията е оборудвана със специални сензори, камери и радари, които събират информация за позицията на целта, скоростта на вятъра, температурата и други фактори, които влияят на траекторията на снаряда. 

След това тази информация се прехвърля в компютър, който я анализира и изчислява оптималния ъгъл и сила на изстрела. Компютърът също коригира стрелбата в реално време, като взема предвид промените в околната среда.

Резултатът от артилерийския тест с AI: поразяване на целта от разстояние няколко километра.

Китайските разработчици твърдят, че техните оръжия с изкуствен интелект превъзхождат по точност съществуващите видове артилерия, които зависят от човешкия фактор, което означава, че точността на стрелбата не винаги е гарантирана, както и резултатът.

Традиционните артилерийски снаряди могат да паднат на 100 метра или повече от целта. Управляваните артилерийски снаряди са способни да коригират курса си по време на полет. 

Тяхната точност обаче е ограничена поради огромното количество данни в реално време, които трябва да бъдат изчислени с помощта на традиционни математически модели. 

Благодарение на използването на AI тези данни вече се обработват със светкавична скорост, казват учените.

Те също така твърдят, че тяхната AI артилерия може да работи във всякакви метеорологични условия и да противодейства на вражеска намеса.

"Изкуственият интелект се развива бързо. Все повече и повече изследователи прилагат тази технология за решаване на проблеми с планирането на траекторията", каза ръководителят на екипа на проекта професор Уанг Дзян от Пекинския технологичен институт.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук