Китай се готви да изпрати космическа мисия за изследване на астероиди. По-точно дори не една мисия, а да се създаде цяла програма за изследване на астероиди, така че корабите да могат да летят често до тях. Това пишат световните агенции, цитирани от "Труд". 

Тези изследвания не са толкова гръмки, колкото например полетите до Луната или Марс. Но не по-малко важни: чрез изучаване на астероидите можем да си представим ранните етапи от развитието на Слънчевата система и евентуално произхода на живота. Човечеството ще се научи да извлича минерали от астероиди и вероятно вода.

Може също да се разработи стратегия за защита от астероиди. За да не се случи отново на Земята онова, което е показано колоритно във филмите „Армагедон” или „Дълбок удар”.

Първата експедиция на Китай до астероид беше прелитането на гигантския (2,5 km в диаметър) астероид Toutatis през 2012 г. Орбиталният апарат Chang'e-2 всъщност летеше към Луната, но в същото време се отклони от маршрута си, за да проучи Toutatis.

Китай планира още през следващата година да изпрати нова мисия към астероида. Космическият кораб „Тянван-2“ ще бъде насочен към обект, приближаващ се към Земята с името „Камооалева“. 

Този астероид е спътник на Земята. Той е прелетял покрай нашата планета преди около век, попаднал е в гравитационно поле и е започнал да се върти около Земята. Вярно, за разлика от Луната, Камооалева е незначителна - едва около 100 метра в диаметър. Възможно е, между другото, това да е просто парче от Луната, изхвърлено в космоса в резултат на сблъсък.

Китайският кораб трябва да се закотви към повърхността на астероида с помощта на свредел в краищата на краката за кацане. Корабът ще вземе проби от почвата от повърхността на Камооалева и ще се върне обратно на Земята. Мисията ще продължи приблизително 2,5 години.

Освен това китайците измислиха интересен начин да доставят проби, взети от Tianwen-2.

Космическият кораб ще се приближи достатъчно близо до Земята и ще изстреля специална капсула, която ще се приземи с помощта на парашути. Китайците вече са използвали такива парашути за кацане на марсохода Tianwen-1, както и за лунната мисия Chang'e-5.

А Tianwen-2, след като остави пробите от почвата, взети в Камооалева на Земята, ще тръгне на следващото си пътуване. Ускорил се от земната гравитация, космическият кораб се изстрелва към нова комета, която ще достигне след около 10 години.

Китайски ударни космически кораби ще спасят човечеството от „Армагедон“

През следващата година Китай ще стартира друга програма за защита на Земята от астероиди, метеорити и комети. Или така наречената „планетарна защита“.

За целта китайският кораб ще посети 2019 VL5. Това е астероид, който се движи около нашата планета в момента.

Диаметърът на VL5 е 30 метра, малко по-малко от този на Тунгуския метеорит. Метеоритът избухна в горните слоеве на атмосферата, но дори силата на удара му беше достатъчна, за да събори дървета на площ от 2 хиляди квадратни метра.

км (това е като целия Люксембург). И ако астероид с такъв диаметър удари земната повърхност, тогава енергията ще бъде достатъчна, за да разруши цяла Москва или Ню Йорк. С жителите, разбира се.

Ето защо защитата на планетата е толкова важна. Всяка година земната атмосфера е бомбардирана от десетки космически тела, но те експлодират и горят като Тунгуския метеорит. И е достатъчно да пропуснете само едно такова небесно тяло, за да настъпи краят на човешката цивилизация.

Китайците ще използват ракетата Long March 3B за полета VL5 през 2019 г., която ще носи както атакуващ, така и наблюдателен космически кораб.

След изстрелването двата космически кораба ще се движат по различни траектории. Наблюдателят първо ще стигне до астероида, за да направи първоначални наблюдения и да оцени неговата топография. Корабът ще носи видеокамери, измервателни лазери и локатори, както и анализатор на прах и частици за оценка на целите.

Веднъж проучен, атакуващ кораб ще се разбие в астероида, за да промени скоростта на 2019 VL5. Втори космически кораб ще наблюдава сблъсъка от безопасно разстояние. Той ще виси в 30-километрова орбита, перпендикулярна на траекторията на удара. Ако тестът успее, китайците ще продължат да използват „планетарната защита“.

Но дори самите учени признават: напредъкът на Китай в изследването на астероидите все още не е толкова мощен, колкото постиженията му в изследването на Луната. През май Китай трябва да стартира първата по рода си мисия до обратната страна на Луната за събиране на проби от минерали там. Китайците също планират да отидат до южния полюс на Луната и да построят международна лунна база в рамките на едно десетилетие.

Сега световни учени обсъждат дали изобщо е възможно да се извличат ресурси от космически тела. Китайската позиция в този спор е прагматична: използването на космически ресурси е напълно приемливо.

Китай вече представи предложение: да изпрати кораб до едно от телата в астероидния пояс (между Марс и Юпитер).

Повърхността на такива астероиди се състои от минерален енстатит, осеян с метали. Интересното е, че енстатитът е рядък на Земята. Така че, ако доставите „космически“ енстатит в лабораторията, той може да донесе много открития.

Китайците вече призоваха световната общност да не се изолират, а заедно да провеждат космически изследвания. Иначе, ако всеки има свой интерес, космическата война не е далече.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук