Хонконгският вестник South China Morning Post публикува изключително красноречив свой материал тази седмица, който цитира съобщение за научен пробив от екип учени.

Пробивът е свързан с китайската армия и хора, работещи в Пекин: "Китайският екип зад екстремния експеримент с гени на животни твърди, че може да произведе супервойници, които да оцелеят след ядрена катастрофа."

Проектът беше първоначално разкрит в китайското списание „Военна медицинска наука“ и все повече привлича вниманието на медиите и интереса на научната общност. Но също така поражда и сериозни етични въпроси, въпреки че експериментът беше защитен от неговите ръководители като „напълно законен“.

Подробностите за експеримента показват, че военните учени заявяват, че са успели да "вмъкнат ген от микроскопичната водна мечка в човешките ембрионални стволови клетки и значително да увеличат устойчивостта на тези клетки към радиация".


"Те заявиха, че успехът в този безпрецедентен експеримент би могъл да доведе до създаването на изключително издръжливи войници, които да оцелеят след ядрена катастрофа," пише SCMP. 

Инициативата включваше експериментално въвеждане в човешката ДНК (използвайки ембрионални клетки) на ключов ген, намерен във водната мечка. Генът, на който се отнася въпросът, придава на микроскопичното същество рядка устойчивост на радиация и други екстремни въздействия от околната среда.

Учените отдавна считат, че водните мечки, известни още като „тардигради“, може да крият генетични тайни, които един ден биха могли да бъдат ключови за оцеляването и дълголетието на човека. Описанието на това осемкрако същество, което е с размер по-малко от милиметър по дължина, е следното:

Тардиградите са малки, сладки и почти неразрушими. Микроскопичните животни могат да оцелеят в кипяща вода, на дъното на дълбоки подводни пропасти или дори в студеното, тъмно космическо пространство. През август, израелски кораб, носещ тардигради като част от научен експеримент, се разби на Луната, и учените смятат, че те може би са оцелели.

След като са изолирали гена на тардиградите, който е способен да произвежда щитоподобни протеини, които могат да предпазват от радиация и други опасности, китайският екип заяви, че "е намерил начин да въведе този ген в човешката ДНК, използвайки CRISPR/Cas9 - инструмент за редактиране на гени, който вече е на разположение в повечето био-лаборатории," пише в прегледа на SCMP на експеримента.

"В лабораторния си експеримент около 90% от човешките ембрионални клетки, носещи гена на водния мечка, оцелеяха след смъртоносно излагане на рентгенова радиация, според екипа, ръководен от професор Юе Уен от лабораторията по радиационна биотехнология в Академията за военни науки, Пекин," продължава докладът.

Но екипът признава, че има някои големи "неизвестни"... Добавянето на чужд ген от водна мечка към човешките ембрионални клетки може да доведе до вредни мутации или дори да убие клетките поради генетичната разлика между двата вида, риск, на който екипът на Юе е осъзнавал ясно, според тяхната статия.


Щитоподобните протеини са "уникални за водните мечки. Имунният отговор след междувидово изразяване е неизвестен и може да доведе до някои проблеми", пишат от екипа.

Те предвиждат възможно бъдещо приложение на техниката им за генетична манипулация, да е базирано на експерименти с водни мечки, в случаи свързани с лечението на остра радиационна болест за спешни екипи от медици, военни лица или всеки, намиращ се близо до зона на ядрена катастрофа.

Те също така предвиждат идването на ерата на бъдещите "супер войници" и генетично модифицирани хора, способни да оцелеят ядрен апокалипсис.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук