Тиенуън-1, китайската сонда, която ще бъде изпратена на Марс, беше транспортирана до провинция Хайнан. Там тя ще бъде монтирана на ракета-носител Чанджън-5 и изстреляна през идните дни, съобщи Китайската академия по космически технологии, предава Китайското национално радио.

Академията каза още във вторник, че в момента космическият уред се подготвя за изстрелването от космодрума Уънчан. Според Китайската корпорация за космически науки и технологии мисията на Тиенуън-1 ще изпълни три научни цели: обикаляне около Марс за цялостно наблюдение, кацане на повърхността на планетата и изпращане на марсоход за проучване. Той ще извърши научни изследвания на почвата на планетата, геоложката структура, околната среда, атмосферата и водата. Ако мисията на Тиенуън-1 е успешна, това ще бъде първата експедиция до Марс, която ще извърши три цели с една сонда.

Пътуването на Тиенуън-1 до Марс ще отнеме около седем месеца. Сондата, която се очаква да бъде седмата по рода си в света и първата от Азия, е снабдена с шест колела и четири соларни панела, пренася и шест научни инструмента. Тежи повече от 200 кг и ще работи на планетата в продължение на три месеца.