Миналата седмица японските сили за самоотбрана забелязали нова китайска ударна подводница клас „Хан” край необитаемите острови Сенкаку, съобщават световните медии. Тези острови са намират под контрола на Токио, но принадлежността им е оспорвана от Китай.
Според японския военен министър Ицунори Онодера, подводниците от този клас могат да носят на борда си крилати ракети с голяма далечина и това предизвиква у Токио загриженост. Според Онодера, Китай едностранно нагнетява напрежение, което заставя Япония да поддържа режим на бдителност, за да може бързо да реагира на всяко развитие на събитията.
 
Министърът разказал, че на 10 и 11 януари китайска субмарина курсирала под вода в района на японския остров Мияко и веригата Сенкаку, като не обръщала никакво внимание на сигналите от японски военен кораб. На 12 януари подводницата изплавала, издигнала флага на КНР и се отдалечила от района.
 
Независимо че китайската подводница не нарушила японските граници, Токио изпратил протест на Пекин. Експерти от японското военно ведомство считат, че главна цел на ударната подводница на Китай е проверка на японските възможности по откриване на японски обекти.
 
Превод и редакция: БЛИЦ