Китайските учени са установили, че новият опасен коронаворус, от който, по последни данни, вече са починали 56 души, е на 90% сходен с коронавирус по прилепите, които обитават района на град Чжоушан в провинция Чжъцзян.

Това съобщи директорът на извънредния технически център към Института за вирусни заболявания към Националния център за профилактика и контрол на заболяванията в Китай Тан Вънцзе.

"Открихме, че коронавирусът от новия тип е на 90% сходен с коронаворуса от организмите на прилепите, обитаващи град Чжоушан в провинция Чжъцзян, изследванията зад граница също за показали сходство от 96% с коронавируса от друг вид летяща мишка", каза Тан, цитиран от "Женмин жибао". 

Експертите са на мнение, че 2019-nCoV, най-вероятно, е хибрид между коронавирус, открит при прилепите, и друг корона вирус с неизвестен произход. 

По-рано учените изразиха предположения, че змиите може да са възможните носители на вируса. Ново изследване показа, че ДНК образци на 2019-nCoV на 90% съвпадат с ДНК на вируса, който по-рано е бил открит при прилепите. 

Шефът на центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Китай Сюй Вънб заяви, че вече е започнато разработването на ваксина от нов тип за коронавируса 2019-nCoV.

Превод и редакция: БЛИЦ