Разработеното от китайски учени изкуствено сърце с космически технологии ще започне клинични изпитвания до края на тази година. Очаква се то да помогне на милиони хора със сърдечна недостатъчност в Китай, съобшава Националното радио.

Изкуственото сърце е дело на учените от 18-ти изследователски институт към Китайската академия за космически технологии. То носи името „HeartCon", тежи само 180 г и е по-малко от юмрук. След като се имплантира в човешкото тяло, то ще функционира като помпа, която доставя кръв на цялото тяло, каза Сю Дзян, главен инженер на проекта. „Изкуственото сърце работи като сервомеханизма на ракетата, който се задвижва от хидравлична помпа", добави той.

Сервомеханизмът е затворена система, състояща се от контролирано устройство, контролер, изходен сензор и система за обратна връзка.

„Сервомеханизмът в ракетите има по-високи изисквания за скоростта и мощността, докато при изкуственото сърце фокусът е върху безопасността и комфорта, поради малкия му размер и факта, че трябва да се имплантира" , добави Сю.

Учените от института започнаха работата по разработката на изкуственото сърце през 2009 г. „HeartCon" бе тествано на много опитни животни. През 2013 г. овца с изкуствено сърце живя 120 дни. Две години по-късно, то бе имплантирано на други три овце и всички оцеляха. Сърцето бе тествано и на хора. 39-годишен мъж и 52-годишна жена бяха първите двама пациенти с „HeartCon". Устройството им бе поставено през март тази година. И двамата са в добро здраве, твърдят лекарите.

Най-малко 10 милиона са пациентите със сърдечна недостатъчност в Китай и броят им се увеличава поради застаряването на населението.