Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в интервю за германското списание “Шпигел”, че Украйна върви към авторитаризъм, а заради действията на президента Владимир Зеленски в страната почти не са останали независими институции на властта.

Кличко посочва, че от година и половина насам, той не е имал нито една среща или телефонен разговор със Зеленски, въпреки че само няколкостотин метра делят кметството на Киев от администрацията на украинския президент.

Кметът на Киев смята, че “Украйна върви по пътя към авторитаризма”.

“Сега е останала само една независима институция, но тя е подложена на огромен натиск: местното самоуправление”, изтъква бившият боксьор.

Кличко даде интервю и за швейцарското онлайн издание 20 Minuten, в което изрази оценка, че главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни е “казал истината”, когато пред The Economist описа безизходицата на фронта и невъзможността за пробив.

Отговаряйки на въпроса дали генерал Залужни греши, като оценява ситуацията във войната като патова, Кличко посочи: “Не. Той каза истината. Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен.

Той обясни и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем еуфорично да лъжем нашите хора и нашите партньори.

Но няма да можем да правим това вечно. Някои от нашите политици критикуваха Залужни за тези ясни думи - несправедливо. Аз съм на негова страна”.

В същото време Кличко отбеляза, че не е изненадан от спада в популярността на настоящия лидер Владимир Зеленски. “Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски ще плати за грешките, които направи”, обясни кметът на Киев.

“Днес въпросът е само дали Украйна изобщо ще продължи да съществува”, каза още Кличко пред швейцарското издание.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук